Vår lokförarutbildning

Lokförare och lok ute på bangården

Vill du utbilda dig till lokförare och jobba för den största järnvägsoperatören för gods i Sverige? Nu har du chansen att under 45 veckor utbilda dig till lokförare i regi av Green Cargo. Efter godkänd lokförarexamen finns det möjlighet för tillsvidareanställning i bland annat Helsingborg, Gävle, Eskilstuna, Sundsvall, Kiruna och Gällivare.

Arbetet som lokförare är ett ansvarsfullt yrke. Du arbetar självständigt och trivs med ensamarbete, men även att tillsammans med andra samverka för att lösa utmaningar som kan uppstå i arbetet som lokförare eller vid växling.

Du är lugn och stresstålig som person och har ett högt säkerhetstänk, samt ett starkt regel- och instruktionsfokus. Arbetet kan många gånger vara fysiskt krävande och det är därför viktigt att du uppfyller de medicinska krav som ställs för trafiksäkerhetstjänst.
Som lokförare på Green Cargo är dina främsta arbetsuppgifter lokförartjänst, men det ingår även växlingsarbete. Arbetstiderna är varierande och inkluderar oregelbundet skiftarbete på dygnets alla timmar, där även helgarbete förekommer.

Om utbildningen

Att bli lokförare med de behörigheter som krävs för att köra våra kunders gods innebär en professionell och välorganiserad plan. Under cirka 45 veckor lär du dig teoretiska och praktiska moment innan du examineras i din nya roll. Du kommer att få kurser inom bland annat grundläggande järnvägskunskap, elsäkerhet, regelverk (TTJ), säkerhet, miljö och tågskyddssystem samt infrastruktur.

När du är klar med din utbildning har vi på Green Cargo rustat dig med alla förutsättningar för ett eget förarbevis, kompetenser för såväl lokförarrollen som våra grundlok. Det betyder att när du har slutfört utbildningen är du förberedd att bli examineras och direkt möta utmaningarna i ditt nya yrke.

Första utbildningen startade i april 2024. Vi uppdaterar här när det blir aktuellt för ny utbildningsstart.

Praktik

Vi varierar lärandet genom att blanda teori med praktik i olika block under utbildningen. Interaktivitet blandas väl med lärarledda moment samt även körning i simulator för att träna i säker miljö. All praktik under utbildningen genomförs ute i vår verksamhet där våra kompetenta handledare och instruktörer guidar, stöttar och tar hand om alla elever.

Du kommer under din praktik att följa din/dina handledares schema och få praktisera de arbetsuppgifter som du ska kunna utföra då utbildningen är klar. I första hand kommer din praktik att ske på din stationeringsort och finns behov av att genomföra den på annan ort står Green Cargo för eventuella omkostnader som hotell och resor i samband med detta.

Anställningsvillkor

Under utbildningstiden är du visstidsanställd och får utbildningslön. Efter godkänd examen blir du tillsvidareanställd med sex månaders provanställning.

Förarbevis

I vår lokförarutbildning består de inledande blocken av teori och kunskaper för att vara redo att skriva Transportstyrelsens prov hos Trafikverket för att få ditt förarbevis. Ett förarbevis är ett grundkrav för att få köra tåg i Sverige och något som är personligt för dig som enskild förare. Alla kostnader i samband med ansökan av förarbevis står du för själv (2 100 kronor).

Behörigheter att uppfylla till vår lokförarutbildning:

  • Ha fyllt 20 år (krav för förarbevis)
  • Ha slutfört utbildning på ett nationellt program i gymnasieskolan eller likvärdig utbildning med godkänt resultat enligt Transportstyrelsens föreskrifter
  • Uppfylla krav på psykisk lämplighet enligt Transportstyrelsens föreskrifter
  • Uppfylla fysiska och medicinska krav för lokförare enligt Transportstyrelsens föreskrifter
  • Kunna arbeta oregelbundet skiftarbete
  • Ha goda kunskaper i svenska
  • Körkort B

Betyg från gymnasieskola bifogas i din ansökan till lokförarutbildningen.

Här läser du mer om de krav som är kopplat till förarbevis enligt Transportstyrelsen. Länk till annan webbplats.

För att Transportstyrelsen ska utfärda ett lokförarbevis, vilket krävs för att få framföra tåg, ska kraven i TSFS 2021:116 inklusive ändringar vara uppfyllda. Kraven är de som nu är gällande, men aktuella krav vid tidpunkten för antagning ska beaktas, det vill säga den senaste utgåvan av TSFS 2021:116 är den som gäller.

Antagningsprocess

Antagningsprocessen är en omfattande process som kan ta mellan 7 - 9 veckor. Som sökande kommer du successivt att genomgå de olika momenten förutsatt att du har klarat det föregående steget.

  1. Urvalsfrågor vid ansökan
    I detta skede ska även behörighetskrav styrkas med godkända dokument som bifogas i ansökan, till exempel betyg från gymnasieskola.
  2. Första urvalstest
    Direkt efter att du har skickat in din ansökan kommer du att få ett första ingående urvalstest på mejl. En förutsättning för att gå vidare i rekryteringsprocessen är att testet genomförs med godkänt resultat.
  3. Telefonintervju
    Vid godkänt resultat på urvaltest kommer du att bli kontaktat av en rekryterare för en telefonintervju.
  4. Bakgrundskontroll och referenstagning
    Vi använder oss av SRI:s kontrollverktyg för att säkerställa att de aktuella kandidaterna inte har en bakgrund som är oförenlig med Green Cargos värdegrund. I bakgrundskontrollen ser vi bland annat på betalningsanmärkningar och förekomster i belastningsregistret.
  5. Yrkespsykologisk bedömning
    I den yrkespsykologiska undersökningen prövas lämpligheten för lokföraryrket med hjälp av psykologiska tester. Får du godkänt på testerna bokas du in till intervju några dagar senare. Undersökning och intervju genomförs digitalt.
  6. Intervju
    Du bokas till en fysisk intervju med gruppchef på den ort du är intresserad av.
  7. Hälsoundersökning inklusive drog- och alkoholtest
    Du bokas till fysiskt besök till en av Falcks enheter. Mer information om hur hälsoundersökningen går till får du veta när du har gått vidare till detta steg.

Vi kommer att ge dig besked om antagning när alla ovanstående steg har godkänts.